Glykæmisk index
Grøn zone i glykæmisk indeks:
Hvis en fødevare scorer 55 eller mindre på glykæmisk indeks, giver den et naturligt og stabilt blodsukkerniveau.
Gul zone i glykæmisk indeks:
Hvis en fødevare scorer mellem 56 – 69 på glykæmisk indeks, giver den et unaturligt og lidt for højt blodsukkerniveau.
Rød zone i glykæmisk indeks:
Hvis en fødevare scorer 70 og derover på glykæmisk indeks, giver den et meget unaturligt og alt for højt blodsukkerniveau.
Der kan læses meget mere om GI lige her
Og endnu mere her
Fødevare (100 g) | Glykæmisk Indeks (70+) |
KARTOFLER (varmebehandlet) alle slags: bagte kartofler, kartoffelmos, kogte kartofler, pomfritter, stegte kartofler osv. |
ca. 85-95 |
HONNING | ca. 85 |
MAJSPRODUKTER alle slags: corn flakes, majschips, popcorn osv. |
ca. 85 |
RISPRODUKTER alle slags: puffede ris, riskager, rismel, rismælk osv. |
ca. 85 |
RODFRUGTER (varmebehandlet) alle slags: bagte/kogte gulerødder, pastinakker, persillerod, rødbeder osv. |
ca. 85 |
MORGENMADSPRODUKTER (søde) alle slags: cheerios, coco pops, corn flakes, guldkorn, rice crispies osv. |
ca. 75-85 |
MELONER alle slags: cantaloupe melon, honningmelon, vandmelon osv. |
ca. 70-75 |
HVIDE NUDLER (kogte) | ca. 70 |
HVIDE RIS (kogte) | ca. 70 |
HVIDT BRØD alle slags: burgerboller, franskbrød, pølsebrød, rundstykker, toastbrød osv. |
ca. 70 |
HVIDT SUKKER | ca. 70 |
KAGER alle slags: chokoladekage, citronkage, mazarinkage, småkager, wienerbrød osv. |
ca. 70 |
LYS CHOKOLADE alle slags: chokoladebarer, lys pålægschokolade, mælkechokolade osv. |
ca. 70 |
MARMELADE | ca. 70 |
SLIK alle slags: bolcher, skumfiduser, vingummi osv. |
ca. 70 |
SODAVAND alle slags: appelsinvand, citronvand, cola, sportsvand osv. |
ca. 70 |
Fødevare (100 g) | Glykæmisk Indeks (56 – 69) |
FULDKORNSHVEDEBRØD | ca. 65 |
ROSINER | ca. 65 |
RODFRUGTER (rå) alle slags: gulerødder, pastinakker, persillerod, rødbeder, yams osv. |
ca. 55-65 |
SYDLANDSKE FRUGTER (ekskl. citrusfrugter & meloner) alle slags: abrikos, ananas, banan, fersken, kiwi, mango osv. |
ca. 55-65 |
HVID PASTA (kogt) | ca. 60 |
Fødevare (100 g) | Glykæmisk indeks (55-) |
FULDKORNSRIS (kogte) alle slags: brune ris, vilde ris osv. |
ca. 45-55 |
FULDKORNSPASTA (kogte) | ca. 45-55 |
HAVREGRYN | ca. 50 |
KARTOFFELCHIPS | ca. 50 |
CITRUSFRUGTER alle slags: appelsin, citron, grapefrugt, limefrugt osv. |
ca. 45 |
JUICE (uden tilsat sukker) alle slags: appelsinjuice, gulerodsjuice, tomatjuice, æblejuice osv. |
ca. 40-50 |
BÆR alle slags: blåbær, brombær, hindbær, jordbær, kirsebær, stikkelsbær osv. |
ca. 40 |
RUGBRØD | ca. 35 |
BÆLGFRUGTER (rå) alle slags: grønne bønner, kidneybønner, linser, mungbønner, peanuts, sojabønner, ærter osv. |
ca. 30-40 |
NORDISKE FRUGTER alle slags: blommer, pære, æble osv. |
ca. 30-40 |
FLØDE alle slags: kaffefløde, madlavningsfløde, piskefløde osv. |
ca. 30 |
MÆLK alle slags: gedemælk, letmælk, minimælk, rå mælk, skummetmælk, sødmælk osv. |
ca. 30 |
OST (fast) alle slags: cheddar, havarti, mozzarella, parmesan osv. |
ca. 30 |
SOJAMÆLK | ca. 30 |
YOGHURT (naturel) | ca. 30 |
MØRK CHOKOLADE (min. 70% kakao) | ca. 25 |
NØDDER alle slags: hasselnødder, macadamianødder, mandler, pecannødder, valnødder osv. |
ca. 25 |
GRØNTSAGER (ekskl. rodfrugter & bælgfrugter) alle slags: agurk, blomkål, broccoli, grønkål, hvidløg, løg, peberfrugt, salat, spinat, squash, tomat osv. |
ca. 10-20 |
FISK alle slags: laks, makrel, rødspætte, sej, sild, skrubbe, torsk, tun osv. |
0 |
FJERKRÆ alle slags: and, gås, hane, høne, kalkun, kylling osv. |
0 |
KØD alle slags: fårekød, hestekød, kalvekød, lammekød, oksekød, svinekød osv. |
0 |
OLIER alle slags: hørfrøolie, kokosolie, majsolie, olivenolie, rapsolie solsikkeolie osv. |
0 |
SKALDYR alle slags: jomfruhummer, krabbe, krebs, muslinger, rejer, østers osv. |
0 |
SMØR | 0 |
VIN alle slags: hvidvin, rødvin osv. |
0 |
ÆG alle slags: andeæg, gåseæg, hønseæg, strudseæg osv. |
0 |